In het natuurgebied bij Fort aan de Klop ligt een oude fruitboomgaard. Onlangs is ontdekt dat dit een zeldzame struikenboomgaard is. Een extra rede om te zorgen dat dit pareltje van Overvecht Noord behouden kan blijven.

De boomgaard stamt uit de tijd dat Overvecht nog bedacht moest worden. Het gebied tussen de Gageldijk en de Vecht bestond toen grotendeels uit grasland met hier en daar een boerderij. Bij deze boerderijen had men vaak een fruitboomgaard.
Een van deze gaarden is bij de latere aanleg van Overvecht gespaard gebleven en opgenomen in het groengebied rond Fort aan de Klop. Jarenlang heeft de boomgaard er nogal vergeten bijgelegen, terwijl het groen eromheen zich spontaan ontwikkelde tot een gevarieerd natuurgebied.

Ongeveer 15 jaar geleden kwam een medewerker van hetWijkbureau Overvecht op het idee om vrijwilligers in te zetten voor het onderhoud van de toen al meer dan 30 jaar verwaarloosde bomen. Dat lukte heel aardig en zo hebben we jarenlang met een leuke groep enthousiastelingen op een paar zaterdagen in februari en maart de boomgaard gesnoeid. De gemeente zorgde daarbij voor het benodigde materiaal en betaalde ook deskundige begeleiding.

Zoals bij meer vrijwilligerswerk bleek het de laatste jaren steeds moeilijker voldoende mensen bij elkaar te krijgen. Inmiddels is er een andere oplossing gevonden. Het onderhoud wordt nu uitgevoerd door een snoeiploeg van Landschap Erfgoed, een vaste ploeg vrijwilligers die overal in het landelijk gebied actief is.

De Natuur- en Milieugroep Overvecht, die samen met de gemeente het natuurgebied waarin de boomgaard ligt beheert, is blij met deze oplossing. Op deze manier kan dit bijzondere stukje natuur in de wijk behouden blijven.
De snoeiers van Landschap Erfgoed ontdekten dat onze oude boomgaard een originele struikenboomgaard is. Die zijn zeldzaam. De wijdvertakkende bomen op een korte onderstam bepalen het bijzondere karakter. We zullen vanaf nu proberen zijn het bijzondere en sfeervolle karakter van de boomgaard te bewaren en waar nodig te herstellen.

Paul de Bruijn, Natuur- en Milieugroep Overvecht
(aangesloten bij het Bewonersplatform Overvecht)

Reacties: nmovervecht@gmail.com